Hírlevél feliratkozás
Fórum belépés
Felhasználónév
Jelszó
 
Pánikbetegség tünetei
2023-03-30 tovább >>
A pánikbetegség 11 leggyakoribb tünete
2019-12-05 tovább >>
Cikk
 
Terápiás lehetőségek depresszióban
2014-12-01
Nyomtatható változat!

Terápiás lehetőségek depresszióban

Terápiás lehetőségek depresszióban

 

A depresszió kezelése során többféle választási lehetőség van a gyógyulás elérésére. Míg egy enyhe vagy közepes erősségü depresszióban elegendő lehet önmagában a pszichoterápia is, addig egy súlyosabb depresszióban sok esetben a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés kombinációjával érhető el a legjobb eredmény. A megfelelő terápiás módszerek megajánlása az első interjú keretében történik az állapotfelmérést követően az egyéni tünetek és egyéni teherbírás figyelembe vételével. 

 

Feltáró jellegû egyéni terápiák:

– szupportív (támogató) terápia
– kognitív- és viselkedésterápia
– analitikusan orientált terápia
– autogén tréning
– szimbólumterápia

– hipnoterápia

A pszichoterápiás kezelés során lehetővé válik a depresszió mögötti problematika kibontása és feldolgozása. 

 

Gyógyszeres terápia:

Gyógyszeres kezelés elindítását akkor javasoljuk, ha a tünetek kifejezetten erősek, a mindennapi tevékenységet jelentősen akadályozzák, beszûkítik.

Ha csak gyógyszeres kezelésben részesül a páciens, a kontroll vizsgálatok havi, kéthavi gyakorisággal történnek.

A depresszió gyógyszeres kezelésében a szakmai irányelveknek megfelelő gyógyszeres terápiákat alkalmazzuk.

 

A Pszichocentrum célkitűzése, hogy minél teljesebb gyógyuláshoz segítse a depresszióval küzdő pácienseket, ezért a gyógyszeres kezelést csak a lehető legrövidebb ideig javasoljuk, mellette, illetve helyette pszichoterápiás megoldásokat ajánlunk az egyéni tünetek figyelembevételével.

 

Az egyes kollégák bemutatkozásaiban tájékozódhat arról, milyen módszerrel dolgoznak a depresszió gyógyítása terén.

A terápiás órák gyakorisága és a terápia teljes hossza a depressziós tünetek és a célkitűzés függvényében egyénileg változik.

 

 

A depresszió kezelési lehetõségei részletesebben

 

A depresszió pszichoterápiás kezelése

 

A feltáró pszichoterápiák során a depresszió mögött álló problematika, trauma átdolgozása történik. Ez történhet hipnózissal, kognitív terápiával, analitikus vagy szimbólum terápiával is.

A pszichoterápiák célja, hogy a depresszió mögött meghúzódó pszichés problematikát feltárják és amennyire lehet megoldják. Ez sokszor csak hosszabb, kitartó munka eredményeként valósul meg. A terápiás munkában nagy hangsúly van azoknak a tudattalan mechanizmusoknak a felismerésén és változtatásán, ami a depresszió hátterében áll. Ez többféle pszichoterápiás módszerrel lehetséges.

 

A depresszió gyógyszeres kezelése

 

A depresszióban használatos legfontosabb gyógyszer az antidepresszánsok csoportja. A javasolt antidepresszánst naponta kell szedni, és hatása minimum két hét múlva válik érezhetővé, de gyakran 4-8 hét is kell a depresszió jelentős javulásáig vagy megszűnéséig. Első depressziós epizód esetén legalább fél éves szedésük javasolt. Ismétlődő depressziós epizódnál vagy tartós depresszióban hosszabb gyógyszerszedés is szükséges lehet.

A tünetmentességet követően hónapokig javasolt a gyógyszer szedése.

Ha szükséges akkor a kezdeti időszakban kiegészítjük az antidepresszánsok hatását  szorongásoldók használatával, melyeket rendszeresen szedve alkalmasak a szorongásszint mérséklésére, akár teljes megszűntetésére. 

A gyógyszeres kezelés a tünetek megszűntetését tűzi ki célul. A gyógyszer elhagyása után van akinél rögtön megjelennek ismét a tünetek, van akinél évekig nem jelentkezik újabb depressziós tünet és van akinél soha többé. Az általános tapasztalat szerint akinél depresszió jelentkezik, annál nehezebb élethelyzetben, pl. munkahelyváltás, válás, haláleset, stb. eseményeknél ismét kiújulhatnak a tünetek, és újabb gyógyszeres kezelés válik szükségessé. Az újabb gyógyszeres kezelések elkerülésére alkalmasak a pszichoterápiás kezelések, lásd részletesen a depresszió pszichoterápiája című összeállításban.

A depresszió gyógyszeres kezelését végző pszichiáterek listáját a pszichiáter oldalon találja meg.

 

 

A depresszió tünetei

  

A  depresszió legfontosabb tünetei a lehangoltság, szomorúság vagy üresség érzése. Ehhez gyakran társulnak negatív gondolatok, aktivitás csökkenés, fáradékonyság, alvászavar valamint étvágytalanság.  Amennyiben ezek a panaszok már legalább 1 hónapja folyamatosan fennállnak, akkor érdemes errõl szakemberrel konzultálni.

 

A depresszió evolúciós elmélete

 

Az evolúciós pszichológia  szerint a depressziós állapottal járó magatartásváltozások evolúciós szempontból előnyösek. A depresszióval együttjáró reménytelen lelkiállapot valaha az élőlények túlélési esélyeit növelte, ugyanis segített elviselni a leigázással szembeni reménytelen helyzetet, mely az évszázadok-évezredek alatt számtalanszor előfordult.

Majmoknál is megfigyelték ezt a jelenséget. Ha egy magasabb rangú állat vereséget szenvedett, és visszacsúszott a ranglétrán, szervezetében stresszhormonok termelődtek, és a depressziós betegekhez hasonlóan csökkent a szerotonin szintje. A depresszió hatására kisebbrendűségi érzés alakul ki, ami segít elviselni az alacsonyabb ranggal járó élethelyzeteket. A depresszió azzal segíti az alkalmazkodást, hogy eltávolítja az embert vagy állatot a vesztésre álló küzdelemből. A behódolást és visszavonulást mutató állat elkerülheti a domináns egyedek támadását, és védett helyen ki tudja húzni addig, amíg kedvezőbb körülmények kínálkoznak majd a győzelmére.

Ha az egyén élete folyamán tartós elnyomásba kerül pl. szülőjétõl, házastársától vagy főnökétõl, akkor a csökkent magabiztosság segíti őt abban, hogy visszavonulhasson azokból a helyzetekből, amelyek során valószínűleg vereséget szenvedne.

A pszichoterápia során a páciens megtanulja olyan stratégiák kialakítását, amelyek segítségével hatékonyabban kezeli azokat a helyzeteket, melyek részt vesznek a depressziója kialakításában. 

 

A depresszió kialakulásában három tényezőt tartanak fontosnak a kutatók.

  1. Az egyik a genetikai hajlam.
  2. A másik a korai életkorban elszenvedett sérelmek, sérülések, nem megfelelő megküzdési minták elsajátítása a problémák megoldására.
  3. A harmadik az aktuálisan nagy stresszt jelentő életesemény (pl. válás, munkahelyvesztés, stb.), mely után megtöbbszöröződik a depressziós epizódok előfordulásának a kockázata.

 

A női és férfi depresszió közti különbség

 

Nőknél rendszerint a fent ismertetett tünetek fordulnak elő, kellő betegség belátással, jó együttműködési készséggel.

Férfiaknál gyakrabban  jelentkezik maszkolt formában a depresszió. Ők maguknak is kevésbé ismerik be a hangulatzavart, bagatellizálják a tüneteket. Gyakran inkább ingerlékenyek, indulatosak, és hamarabb fordulnak ahhoz a megoldáshoz, hogy alkohol segítségével javítsanak a hangulatukon, mint a nők. Pedig ebben a stádiumban még a depresszió hatékony kezelésével megakadályozható egy ráépülő alkoholizmus kialakulása.

 

Szülés utáni depresszió

 

Egyik formája a szülés utáni néhány napos szomorúság, érzelmi kiürülés, szorongás. Hormonális változásokkal van kapcsolatban, néhány nap alatt elmúlik.

Másik formája a szülés után néhány hónappal jelentkezik a már fentebb ismertetett tipikus tünetekkel. Kialakulásában szerepe van az új helyzethez való alkalmazkodási zavarnak. Hatékony ebben az esetben az anyává válás folyamatának, a családi, kapcsolati folyamatoknak az elemzése.

Cikkek Küldje el ismerősének
 

Cím: Budapest, XIII. ker. Véső u. 6.
Telefon: 06-30-460-1510
E-mail: info@pszichocentrum.eu
2008 © PSZICHOCENTRUM · Minden jog fenntartva!
4brainz - webdesign & development